RERA Lawyer in Goregaon | RERA Lawyer Near Me

RERA Lawyer in Goregaon

Are You in Search of a RERA Lawyer in Goregaon, Mumbai, Maharashtra?

Want to Draft or Contest & File RERA Petition by Best RERA Lawyers in Goregaon?

Talk to the Best RERA Lawyer in Goregaon to get expert legal advice on RERA and property matters.

Our RERA Lawyers in Goregaon will advise and help you in filing or contesting  RERA and property cases in Mumbai as well as out of Mumbai.

DAC legal is leading law firm in RERA and Real estate dispute based in Goregaon. We deal in RERA not only in Mumbai but also outside Mumbai.

Why is knowledge of MahaRERA important ?

Some of the projects remains at the foundation level for years. People invest  their life’s savings, and all that they get is an apology for delay in the projects. This, in spite of having valid proofs of payment like Receipts, Allotment Letters, Registered Agreements etc.

Aggrieved people are hesitant to go to courts, as they feel it’s long, lengthy and laborious, involving many procedures and documentation; hence, they want to avoid going to courts altogether. 

What does one do in such a situation? Courts are already burdened with litigation issues, and your Real Estate matter will just be added to the long list of matters on the daily board.

Hence to address this unresolved issue, the Central Govt. through an Act of Parliament brought out RERA Act 2016, and all States and UTs had to mandatorily implement this with Registration of the projects online, and make provisions for aggrieved and harassed flat-purchasers to register complaints online and get an early hearing.

A major boost to Transparency and Accountability to this vital Sector!

Q1: Is there any time limit prescribed for disposal of complaints?

Ans: Complaints should be disposed off as expeditiously as possible, but not later than sixty days from the date of filing the same. However, if it cannot be disposed of during the said period, the Real Estate Regulatory Authority is required to record its reasons for the same.

Q 2: Is there any deadline prescribed for the promoter for formation of society or the other legal entity of home buyers?

Ans: Promoter has to enable formation of Legal Entity like Cooperative Society, Company, Association, Federation etc. within three months from the date on which fifty one per cent of the entire number of Purchasers, in such a building or a wing, have booked their apartment.

Q3: Is there a deadline prescribed for the promoter to execute conveyance in favour of the association of buyers?

Ans: Promoter shall execute a registered conveyance deed in favour of the allottee within three months from date of issue of occupancy certificate or fifty one per cent of the entire number of Purchasers, in such a building or a wing, has paid the complete consideration to the promoter, whichever is earlier.

Q4: Is it compulsory for the promoter to register the project immediately after he gets sanctioned approvals?

Ans: Promoter has to register the project before he starts any sort of advertising, marketing, booking, selling, offer for selling or inviting people to get plots, apartment or buildings.

Q5: Does the definition of ‘promoter’ include public bodies like Development Authorities and Housing Boards?

Ans: The Act covers all bodies (private and public) which develop land projects purchasable to the overall public. Thus, both Development Authorities and therefore the Housing Boards, when involved in sale are covered under the Act, besides private players.

Q6: Is it mandatory for the promoter to get permissions for the important estate project before applying for registration to MahaRERA?

Ans: Yes, the layout of the important estate project has got to be approved.

However, the promoter may include some buildings in his application of registration where apartments are proposed and therefore the Building approvals are pending.

Building Approval for the apartment must be obtained before the agreement purchasable is signed between the promoter and buyer, regarding the said apartment.

Q7: How will a flat buyer know if the important estate project is duly registered under MahaRERA?

Ans: The MahaRERA website would display all the registered projects. it’s mandatory that the advertisement for marketing of apartments within the land project must carry the MahaRERA license number .

Q8: What are the penalties that a true realtor would face if he fails to stick to the mandates prescribed by MahaRERA?

Ans: If any land agent fails to register and contravenes the provisions of section 9 or section 10 of the Act, he shall be susceptible to a penalty of Rs 10,000/- for each day during which such default continues, which can cumulatively extend up to 5 per cent of the value of plot, apartment or buildings, because the case could also be , of the important estate project, that the sale or purchase has been facilitated as determined by MahaRERA.

Delay in Possession

False Advertisement

Advance Payment

Improper Registration of a Project

No details about the Project

Structural Defects / Ownership Transfer

Contact Us

➤ LOCATION
G-32, Ground Floor, Om Heera Panna Commercial Complex, Oshiwara,
Andheri-West, Mumbai- 400 058.
 
➤OFFICE HOURS
Monday – Friday
11 AM – 8 PM
Meeting Only by Prior Appointment 
☎ CONTACT
contact@daclegal.in
9930202202 , 9820377480, 022-41214020